Bahan-bahan untuk Membuat Dough bagi pai 9 inci:
200 gram Tepung Gandum
100 Gram Butter
50 gram Air Sejuk
Masukkan ke semua bahan dalam food processor dan kisar sehingga ia membentuk dough.
Perlu diulangi proses di atas bagi membuat dua lapisan pai, iaitu lapisan bawah dan atas.
Masukkan dalam plastik dan simpan selama 30 minit.
Bahan-bahan untuk inti (apple filling)
- 6 biji epal
- 6 sudu besar gula
- 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
- 1/4 sudu kecil serbuk buah pala
Masak bahan-bahan untuk inti sehingga epal menjadi agak lembut.
Proses Membuat Pai
Gelek dan canaikan tepung tadi. Satu untuk lapisan atas dan satu untuk lapisan bawah.
Masukkan lapisan bawah ke dalam bekas atau mangkuk pai.
Masukkan inti yang telah di masak ke atas lapisan tepung.
Masukkan lapisan atas ke dalam bekas atau mangkuk pai untuk menutup inti pai.
Bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 30 mnit.
No comments:
Post a Comment