Sediakan air rebusan ayam terlebih dahulu dengan merebus bahagian tulang atau dada ayam bersama 1 liter air.
Sesetengah resipi mencampurkan udang, dalam resepi ini hanya ayam dan daging digunakan.
Bahan-bahan:
1 bungkus mee kuning
250 gram daging dihiris nipis
1 liter stok atau air rebusan ayam (bersama isi ayam)
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu makan lada putih
Sayur-sayur:
1/2 batang karot / lobak merah
Kobis atau sawi
Untuk pekatkan kuah:
1 sudu makan tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
1 biji telor
Untuk hitamkan kuah:
1 sudu makan kicap manis
1 sudu kicap mee (jika ada)
Hiasan:
1 biji tomato
Daun bawang
Cili padi
Cara-cara:
- 1 paket Mee kuning dicelur dalam air mendidih untuk mengurangkan minyak yang terdapat pada mee
- Tumis bawang putih dan halia sehingga wangi atau naik bau
- Masukkan 250 gram daging dan 1 sudu makan lada putih
- Masukkan 1/2 batang karot
- Masukkan 1 liter atau 5 cawan air rebusan ayam
- Masak sehingga daging empuk
- Masukkan sayur-sayuran hijau seperti kobis atau sawi
- Masukkan kicap dan air bancuhan tepung jagung
- Masukkan 1 biji telor
- Hiaskan dengan daun bawang dan tomato
No comments:
Post a Comment