Bahan-Bahan
Minyak Zaitun
1 biji bawang besar
1 inci halia
1 biji tomato
1 biji lada benggala (pilihan, jika suka)
Sedikit parutan karot (pilihan, jika suka)
1 sudu besar rempah Kabsa (lihat post sebelum ini untuk cara membuat rempah ini)
3 pot beras Basmati
4.5 pot air
Garam
Cara Memasak
- 1 ekor ayam dipotong kecil.
- Panaskan minyak zaitun atau apa-apa minyak masak dalam periuk.
- Masukkan hirisan 1 biji bawang besar, halia dan 1 biji tomato yang dipotong dadu ke dalam periuk.
- Boleh juga tambahkan hirisan lada benggala hijau dan parutan karot (jika mahu)
- Masukkan 1 sudu rempah Kabsa (lihat post sebelum ini) dan 1 ekor ayam ke dalam periuk
- Masak ayam bersama rempah ratus tadi hingga separuh masak (lebih kurang dalam 15 minit)
- Masukkan beras basmati panjang yang telah dibasuh.
- Masukkan air secukupnya dan garam secukup rasa.
- Setelah masak, padamkan api dan biarkan selama nasi masak dengan wap selama 20 minit.
- Hidangkan bersama salad dan sambal arab
Sgt sedap.sy dh try.trm kasih
ReplyDelete