Tuesday, November 8, 2011

Resepi Mudah Nasi Kabsa Ayam

Nasi Kabsa ialah nasi Arab yang dimasak bersama dengan lauknya samada ayam, daging lembu atau kambing.

Bahan-Bahan
Minyak Zaitun
1 biji bawang besar
1 inci halia
1 biji  tomato
1 biji lada benggala (pilihan, jika suka)
Sedikit parutan karot (pilihan, jika suka)
1 sudu besar rempah Kabsa (lihat post sebelum ini untuk cara membuat rempah ini)
3 pot beras Basmati
4.5 pot air
Garam

Cara Memasak
  1. 1 ekor ayam dipotong kecil.
  2.  Panaskan minyak zaitun atau apa-apa minyak masak dalam periuk.
  3.  Masukkan hirisan 1 biji bawang besar, halia dan 1 biji tomato yang dipotong dadu ke dalam periuk.
  4.  Boleh juga tambahkan hirisan lada benggala hijau dan parutan karot (jika mahu)
  5.  Masukkan 1 sudu rempah Kabsa (lihat post sebelum ini) dan 1 ekor ayam ke dalam periuk
  6.  Masak ayam bersama rempah ratus tadi hingga separuh masak (lebih kurang dalam 15 minit)
  7. Masukkan beras basmati panjang yang telah dibasuh.
  8. Masukkan air secukupnya dan garam secukup rasa.
  9. Setelah masak, padamkan api dan biarkan selama nasi masak dengan wap selama 20 minit.
  10. Hidangkan bersama salad dan sambal arab

1 comment: