1 ekor ayam (tidak dipotong)
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
1 sudu makan garam
Daun bawang
1 helai daun pandan
3 - 5 pot beras
Untuk Salad:
Daun Salad
Timun Batang
Tomato
Cara-cara
- Leher ayam dipotong atau dipatahkan dan dimasukkan ke dalam satu periuk berisi 10 cawan air serta direbus sehingga mendidih
- Bawang putih, halia dan kunyit dikisar lalu dimasukkan ke bahagian dalam ayam bersama daun bawang
- Lumurkan 1 sudu makan garam pada kulit ayam
- Setelah air mendidih, perlahankan api dan masukkan ayam ke dalam periuk hingga tenggelam.
- Biarkan ayam tadi masak dalam tempoh 30-40 minit
- Keluarkan ayam dan rendam dalam air sejuk selama 5 minit
- Keluarkan ayam dan gantung ayam atau tapis supaya minyaknya keluar
- Sapukan minyak yang keluar pada ayam pada kulitnya supaya nampak berkilat
- Hiaskan bersama daun salad, hirisan timun dan tomato
- Masak nasi menggunakan air rebusan ayam beserta bawang putih dan halia yang terdapat dalam sup tadi, dan juga sehelai daun pandan yang diikat atau disimpul
- Untuk membuat sup, tambah garam ke dalam air rebusan ayam tadi untuk dijadikan sup
- Untuk membuat sos dan kicap nasi ayam, tambah air rebusan ke dalam semangkuk kicap dan juga semangkuk cili yang telah dikisar
No comments:
Post a Comment