Monday, November 21, 2011

Puding Roti Pisang

Bahan-bahan
8 keping roti sandwich
5 biji pisang dihiris
1 kotak kecil kismis
1 kotak susu segar (500ml)
3 biji telor
1 sudu makan esen vanilla
Sedikit gula



Cara memasak
  1. Atur atau susun 8 keping roti dalam loyang pembakar  bersama pisang dan kismis
  2. Dalam bekas yang berasingan:
    1. Masukkan 500 ml susu segar (2 1/2 cawan) 
    2. Masukkan 3 biji telor, 1 sudu esen vanilla dan sedikit gula
    3. Kacau sehingga sebati.
  3. Tuangkan campuran susu dan telor tadi ke dalam loyang sehingga tenggelam roti tadi
  4. Bakar dalam oven pada suhu 180 darjah selsius dalam masa 20-30 minit.
Puding roti ini boleh juga sedap dimakan bersama aiskrim vanila.

No comments:

Post a Comment