Monday, November 21, 2011

Mee Hailam

Mee yang dimasak menggunakan air rebusan ayam, bawang putih dan halia.

Sediakan air rebusan ayam terlebih dahulu dengan merebus bahagian tulang atau dada ayam bersama 1 liter air.

Sesetengah resipi mencampurkan udang, dalam resepi ini hanya ayam dan daging digunakan.

Bahan-bahan:
1 bungkus mee kuning
250 gram daging dihiris nipis
1 liter stok atau air rebusan ayam (bersama isi ayam)
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu makan lada putih

Sayur-sayur:
1/2 batang karot / lobak merah
Kobis atau sawi


Untuk pekatkan kuah:
1 sudu makan tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
1 biji telor

Untuk hitamkan kuah:
1 sudu makan kicap manis
1 sudu kicap mee (jika ada)

Hiasan:
1 biji tomato
Daun bawang
Cili padi


Cara-cara:
  1. 1 paket Mee kuning dicelur dalam air mendidih untuk mengurangkan minyak yang terdapat pada mee
  2. Tumis bawang putih dan halia sehingga wangi atau naik bau
  3. Masukkan 250 gram daging dan 1 sudu makan lada putih
  4. Masukkan 1/2 batang karot
  5. Masukkan 1 liter atau 5 cawan air rebusan ayam
  6. Masak sehingga daging empuk
  7. Masukkan sayur-sayuran hijau seperti kobis atau sawi
  8. Masukkan kicap dan air bancuhan tepung jagung
  9. Masukkan 1 biji telor
  10. Hiaskan dengan daun bawang dan tomato
Anggaran masa memasak: 30 minit

No comments:

Post a Comment