Monday, November 21, 2011

Nasi Ayam Hainan

Bahan-bahan
1 ekor ayam (tidak dipotong)
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
1 sudu makan garam
Daun bawang
1 helai daun pandan
3 - 5 pot beras

Untuk Salad:
Daun Salad
Timun Batang
Tomato


Cara-cara
  1. Leher ayam dipotong atau dipatahkan dan dimasukkan ke dalam satu periuk berisi 10 cawan air serta direbus sehingga mendidih
  2. Bawang putih, halia dan kunyit dikisar lalu dimasukkan ke bahagian dalam ayam bersama daun bawang
  3. Lumurkan 1 sudu makan garam pada kulit ayam
  4. Setelah air mendidih, perlahankan api dan masukkan ayam ke dalam periuk hingga tenggelam.
  5. Biarkan ayam tadi masak dalam tempoh 30-40 minit
  6. Keluarkan ayam dan rendam dalam air sejuk selama 5 minit
  7. Keluarkan ayam dan gantung ayam atau tapis supaya minyaknya keluar
  8. Sapukan minyak yang keluar pada ayam pada kulitnya supaya nampak berkilat
  9. Hiaskan bersama daun salad, hirisan timun dan tomato
  10. Masak nasi menggunakan air rebusan ayam beserta bawang putih dan halia yang terdapat dalam sup tadi, dan juga sehelai daun pandan yang diikat atau disimpul
  11. Untuk membuat sup, tambah garam ke dalam air rebusan ayam tadi untuk dijadikan sup
  12. Untuk membuat sos dan kicap nasi ayam, tambah air rebusan ke dalam semangkuk kicap dan juga semangkuk cili yang telah dikisar

No comments:

Post a Comment