Wednesday, November 23, 2011

Prawn Olio

Bahan-bahan (3-4 orang makan)
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 1 biji tomato
  • 1 sudu serbuk lada kasar atau 3 biji lada kering
  • 250 gram udang
  • 250 gram spagetti atau fettuccinni (rupa seperti keuy tiaw)
  • Cendawan








Cara memasak
  1. Rebus air dalam periuk sehingga mendidih
  2. Bila air mendidih, masukkan garam
  3. Masukkan spageti atau fettuccinni dan rebus sehingga lembut
  4. Dalam kuali berasingan, tumis bawang putih dan bawang merah
  5. Tumis tomato yang dicincang, beserta serbuk lada kasar
  6. Masukkan cendawan dan udang (jangan terlalu lama, cukup sehingga berubah warna)
  7. Masukkan spageti, tutup api dan gaulkan bersama tumisan
  8. Hiaskan dengan daun bawang

No comments:

Post a Comment